Omakultuuriakadeemia: Linda Kaljundi

Image
Omakultuuriakadeemia: Linda Kaljundi - Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia

13. detsembril 2022 kell 18 astub Omakultuuriakadeemia loengus lavale Linda Kaljundi ettekandega "Eestlaste soome-ugri identiteedi sünd: 1970.–1980. aastate etnograafiline pööre võrdlevas vaates".

Loengu keskmes on küsimus, miks said soomeugrilaseks olemine ja soome-ugri kultuuripärand eestlaste identiteedi jaoks nii oluliseks just 1970.–1980. aastatel? Kuidas see enesekuvand sündis ja järsku nii paljudele omaks sai? Milline oli soome-ugri identiteedi loomise ja kinnistumise juures eri kultuurivaldkondades tegutsevate loojate (kunstnike, heliloojate,  muusikute, filmitegijate jne), milline aga teadlaste osatähtsus? Millised paistavad toonased arengud võrdlevas vaates: kuidas seostub eestlaste huvi oma autentsete juurte otsimise vastu samal ajal kogu Ida-Euroopas laialt levinud etnograafilise pöördega? Kas on juhuslik, et huvi põlisrahvaste ja pärandkultuuri vastu kattub ühtlasi looduskaitseliikumise laiema levikuga? Milline paistab 20. sajandi lõpus loodud minapilt võrdluses varasemate ettekujutustega soome-ugrilastest, mille olid loonud baltisaksa ja Vene impeeriumi reisimehed, teadlased ja ametnikud? Miks 1920.–1930. aastatel tugevale hõimuliikumisele vaatamata soome-ugrilaseks olemine eestlaste minapildis keskset kohta ei hõivanud?

Linda Kaljundi on Eesti Kunstiakadeemia õppejõud ja Tallinna Ülikooli teadur. Ta on uurinud Läänemere piirkonna ajalugu ja ajalookirjutust kesk- ja varauusajal, kultuurimälu (ajaloolisi romaane, pilte ja pärandit), teaduse ning keskkonnaajalugu. Soome-ugri teemade vastu hakkas ta huvi tundma Eesti ajalooliste romaanide, ajaloopiltide ja teaduslike illustratsioonidega tegeledes, viimasel ajal aga huvitab teda ka looduskaitse roll soome-ugri teemade esilekerkimisel.  

Osale loengus pärimusmuusika aidas või vaata otseülekannet veebilehel live.kultuuriakadeemia.ee. Sõnumiaknas saab esinejale esitada ka küsimusi.

 Sündmus Facebookis

Vaata salvestust

oka

23. aprillil on Omakultuuriakadeemias külas Jaak Tomberg

kultuur

9. aprillil on Omakultuuriakadeemias külas Mikk Puurmann

oka

26. märtsil on Omakultuuriakadeemias külas Anne Daniel-Karlsen