Autor:
TÜ Viljandi kultuuriakadeemia

Viljandimaa rahvarõivakoolis valminud rahvarõivakomplektid jõuavad lavale

3. juunil 2023 kell 12 esitletakse Viljandis pärimusmuusika aidas Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia ja Eesti Rahvakultuuri Keskuse koostöös toimunud Viljandimaa rahvarõivakoolis valminud rahvarõivakostüüme. Lavale jõuavad komplektid kuuest Viljandimaa kihelkonnast.

Kaks aastat väldanud kursus sisaldas nii teoreetilisi loenguid Viljandimaa rahvarõivaste paikkondlikest eripäradest kui ka praktilisi rühmatöid ja individuaalset juhendamist. Koolituse lõpuks tuli igal osalejal valmistada üks rahvarõivakomplekt koos kirjaliku uurimistööga.

Pärimusmuusika aidas toimuval rahvarõivakooli lõputööde esitlusel saab näha rahvarõivaid Mulgimaa ja Põhja-Viljandimaa seitsmest kihelkonnast. Rõivad esitletakse kas autorite endi või nende lähedaste seljas.

Viljandimaa rahvarõivakooli koolitusjuhi Inna Raua hinnangul mõjutavad rahvarõivaste valmistamist ja kandmist eelkõige arusaamine, mida rahvarõivad tähendavad. „Tunnetan taolise õppetegevuse olulisust nii tehniliste oskuste omandamisel kui ka väärtushinnangute kujundamisel,” sõnas Raud. „Olen väga tänulik kõigile, kes need kaks aastat on aktiivselt õppes osalenud ning jõudnud uhke tulemuseni.”

Eesti Rahvakultuuri Keskuse direktor Kalle Visteri sõnul on rahvarõivakostüümi valmimine palju rohkem kui ainult käsitöö ja kaunis riidekomplekt. „Kõik, kes on endale rahvarõivad õmmelnud, tajuvad rahvarõivast kui pärandit ja selle hoidmist,” ütles Vister. „Soovin tänada Viljandi kultuuriakadeemiat, sest see koostöö on saanud kasvada väga viljakal pinnasel. Oleme aastaid aidanud korraldada populaarseid rahvarõivakoole nii Tartus kui Lääne-Virumaal ja on tore nentida, et nüüd on nimekirjas ka Viljandimaa.”

Pidulikule lõpetamisele eelneb Vabaduse platsil kell 11.30 rahvarõiva tuulutus ehk komplektide tutvustamine Hansapäevadel, millele järgneb rongkäik pärimusmuusika aita.

Viljandimaa rahvarõivakool toimus 2021. aasta märtsist 2023. aasta aprillini TÜ Viljandi kultuuriakadeemia ja Eesti Rahvakultuuri Keskuse koostöös. Kursuse korraldamist toetasid Eesti Kultuurkapitali Rahvakultuuri sihtkapital ja Eesti Rahvakultuuri Keskuse toetusmeede „Mulgimaa pärimuskultuuri toetamine“.

Rohkem intot: https://viljandi.ut.ee/viljandimaa-rahvaroivakooli-lopetamine

kultuur

Järgmine Viljandi linnameister on sepp Tõnis Luik

kultuur

Pärandilinn Viljandi otsib 2024. aasta pärandusfestivalile osalejaid

kultuur

Kultuuriakadeemias valminud sämplipank avab pärimuspillide helimaailma laiemale publikule