Autor:
TÜ Viljandi kultuuriakadeemia

Tänavune kultuurikorralduse sügiskool keskendus vastupidavusele

29. oktoobril 2022 toimus järjekorras kolmas kultuurikorralduse sügiskool, mis tõi pärimusmuusika aita kokku kultuurikorraldajad ja akadeemia kultuurikorralduse õppekava tudengid. Erinevalt eelmistest aastatest koondusid tänavused ettekanded ja arutelud katusteema "Vastupidavus" alla: seminaril arutati, kuidas saame olla valmis nii ootuspärasteks kui ootamatuteks tagasilöökideks.

Päeva avas treener ja TLÜ doktorant Karmen Reinpõld, kes jagas kogemusi tippsportlaste treeningutest ja selle seostest vaimse valmisolekuga. Sekka üksjagu soovitusi, mida iga oma tervisest ja heaolust hooliv inimene võiks meeles pidada. Karmen tuletas meelde, et distsipliini hoidmine kõlab kohustusena, kuid võib anda hoopis omamoodi vabaduse, sest ette antud raami sees on muretsemist ja ebakindlust vähem. Loovuski vajab raame ning plaani õnnestumine omakorda inimesi, kes saavutusteni jõudmisel tuge pakuvad. 

Seminaril ei jäetud käsitlemata ka Euroopas käivat sõda. Seda põhjusel, et kultuurikorraldus on suuremal või vähemal määral seotud pehme jõuga, mis on üks mitmetest kaasaja vastasseise ilmestavatest teguritest. Režissöör ja kommunikatsiooniekspert Ilmar Raag vahendas oma videopöördumises mõtteid selle kohta, kuidas võiksime sõjast mõelda ja mida omalt poolt nii Ukraina kui ka Eesti kaitsmiseks teha. Teda täiendas koolitaja ja vabatahtlik Toomas Roolaid, kes tõi näiteid Ukraina kodanikeühenduste ja teiste organisatsioonide kohanemisoskustest ning andis ideid Eesti võrgustike tugevdamiseks ja nende valmisoleku kasvatamiseks. Mõtted aitas omapoolsete näidete ja lugudega laval kokku siduda Terje Trochynskyi.

Päeva teises pooles mõtiskles kultuuriuurija Virgo Sillamaa ideede vastupidavuse üle. Pakkudes mitmeid lugemisviiteid ja soovitusi, arutles Virgo, miks ja kuidas teatud mustritesse kinni jääme ja mida peaks küsima, et olukordi uue pilguga näha. Sügiskooli lõpetas kohtumine Marten Kaevatsiga, kes on arhitekti ja kogukonnaaktivisti rollist jõudnud innovatsiooniedendaja kingadesse ning kelle tee on teda üsna ootamatuid radu pidi viinud maailma tehnoloogiatippude tagatubadesse.

Kultuurikorralduse sügiskooli peamine idee on mõtteviis, et ülikool on eeskätt vaimne keskkond, omamoodi ideede laboratoorium ja avatud meelega kohtumispaik. Loodetavasti andis mõtterikas päev pärimusmuusika aidas selle idee kestmisesse ka omalt poolt vormilt väikese ent sisult avara panuse!
 

kultuur

Järgmine Viljandi linnameister on sepp Tõnis Luik

kultuur

Pärandilinn Viljandi otsib 2024. aasta pärandusfestivalile osalejaid

kultuur

Kultuuriakadeemias valminud sämplipank avab pärimuspillide helimaailma laiemale publikule