Autor:
Piia Kokka

Kursus "Vinyasa Flow jooga praktiseerimine"

Toimumisaeg26. oktoober – 14. detsember 2022 kolmapäeviti kell 17.30–19.00 (8 90-minutilist kohtumist (75 minutit + 15 minutit vestluse ja tagasiside aeg)

Toimumiskoht: TÜ Viljandi kultuurimaja Vilma maja (Turu 7, Viljandi) õuemaja valge saal (ruum 209)

Maht: 0,5 EAP (16 tundi auditoorset tööd)

Maksumus: 80 € (grupi täitumisel saavad TÜ Viljandi kultuuriakadeemia tudengid osaleda 50% soodushinnaga)

Õppejõud: Merle Saarva, TÜ VKA kehatöö ja improvisatsiooni nooremlektor, MSc (terviseteadus). Omab Vinyasa Flow 200 t rahvusvahelist joogaõpetaja sertifikaati (2021) Yoga Alliance-s registreeritud joogakoolist Infra Yoga School Tallinnas.  

Sihtrühm: sobib kõigile, kes soovivad arendada oma füüsilist, vaimset, emotsionaalset ja hingelist poolt. Harjutused on kohaldatavad erinevate kehaliste võimete järgi.

Eesmärk: iganädalane regulaarne Vinyasa Flow jooga praktiseerimine, mille läbi suurendatakse hingamise ja liikumise sünkroonsust. Kasutatakse Ujjay sisse- ja väljahingamise rütmi ning voolavat liikumist, mis moodustab ühtse terviku. Seeläbi tekkiv liikuv meditatiivne seisund, pakub positiivset kehalist väljakutset ning harmoonilisemat enesetunnetust.

Sisu: Vinyasa jooga sarnaneb tantsuga, kus luuakse rütm läbi hingamise ning liigutakse sujuvalt ühest asendist teise. Iga tund võib olla erinev, kuid on loominguline ja vaheldusrikas. Alustatakse Ujjayi hingamisega, mis soojendab keha, rahustab meeli ja toob fookuse endasse, andes hea keskendumisvõime. Edasi liigutakse selja, kaela- ja õlgade soojendusharjutustega. Jätkatakse päikesetervitustega, mis paneb energia kehas liikuma stimuleerides vereringet, närvisüsteemi ja nn peenenergiate kanaleid. Järgneb seismisseeria, selles liigutakse aeglaselt ühest asendist teise, nõudes head tasakaalu ning tugevat lihaste/liigeste tööd. Asenditele pakutakse erinevaid modifikatsioone/variatsioone, et harjutused oleksid jõukohased kõigile. Tund lõpetatakse rahulikuma osaga, puusaavamise asanatega, venituste ja lõpuasenditega. Viimaseks jääb tunni kokkuvõte ning kogu keha integreerimise aeg lõdvestuses ehk Shavasanas.

Kursuse õpiväljundid

Koolituse läbinud õppija:

  • märkab, kuidas liigutakse ja mis liigutab meid;
  • oskab kasutada Ujjay hingamist ning suudab sünkroniseerida seda liikumisega;
  • oskab voolavalt liikuda ühest asendist teise;
  • oskab fookust endasse suunata ning liikuda iseenda tunnetuse järgi;
  • on kogenud keskendumist liikuvasse meditatiivsuse seisundisse ning enda kehatunnetusse;
  • on saanud teadlikumaks oma kehast, mis muutub paindlikumaks, tugevamaks ning milles suureneb tasakaalutunnetus.

Nõuded lõpetamiseks: koolitusprogrammi 80% ulatuses läbimine

Lisainfo: pane selga mugavad mitmekihilised painduvusliikumist võimaldavad riided ja võta kaasa oma joogamatt ja veepudel ning lõdvestuse (Shavasana) ajaks kogu keha kattev tekk või pleed vm. Kohapeal on olemas pesemisvõimalus. Soovitatud on 1–2 tundi enne joogat mitte süüa. Tunnid ei sobi rasedatele.

Registreerumistähtaeg: 22. oktoober 2022

Loe lisa ja registreeru

Autoriõigused koolituse ülesehitusele ja koolitusprogrammile kuuluvad Tartu Ülikoolile. Nende kasutamine Tartu Ülikooli kirjaliku loata on keelatud.

oka

23. aprillil on Omakultuuriakadeemias külas Jaak Tomberg

kultuur

9. aprillil on Omakultuuriakadeemias külas Mikk Puurmann

oka

26. märtsil on Omakultuuriakadeemias külas Anne Daniel-Karlsen