Autor:
Kerttu Kruusla

Pärandilinn Viljandi korraldab parandusfestivali

10. septembril toimub Viljandi esimene parandusfestival, kus saavad kokku osavad parandajad ja kuhu oodatakse kõiki oma kulunud või katki läinud esemetele uut elu andma.

Parandusfestival toimub Koidu 13 hoovis, Koidu tänaval ja Lastepargis, kus seab ennast sisse Viljandi vanakraamiturg. Viljandi linna sünnipäeva nädalavahetusel toimuval festivalil on kavas kontserdid, parandustöötoad, inspiratsiooniloengud, ekskursioonid, filmiprogramm ja näitused.

Festivali korraldaja ja TÜ Viljandi kultuuriakadeemia kultuurikorralduse õppekava üliõpilase Kadi Remanni sõnul saab sündmuse käigus kohtuda paljude osavate parandajatega, kes jagavad praktilisi näpunäiteid või aitavad vana asja korda teha. Avatud õpitubades on huvilistel võimalik uusi praktilisi parandusnippe õppida. “Oleme osalema kutsunud väga erineva suunitlusega parandajaid tekstiilidest ja puidust  köögiriistade ja jalgratasteni. Festivali mõte on näidata, et vana või katki läinud asja ei pea ilmtingimata ära viskama, vaid seda võib ka parandada või esemele hoopis uue otstarbe leida,” selgitas Remann. 

Pärandilinn Viljandi töörühma juhi ja TÜ VKA pärandtehnoloogia õppekava programmijuhi Ave Matsini sõnul on paranduskultuur osa suuremast liikumisest, mille eesmärgiks on vähendada ringluses olevaid materjale ja pidurdada uute tootmist. “See omakorda aitab kaasa meie igapäevaelu ökoloogilise jalajälje kahanemisele. Viljandi linna sünnipäev ei ole juhuslikult valitud aeg. Parandamise kultuuri juures on oluline koht kogukondlikul tegevusel, ressursside jagamisel ja koostööl. Samuti ei ole juhuslik festivali toimumine Koidu 13 hoovis. Seal on end sisse seadnud mitmed professionaalsed parandustöökojad ja taaskasutuspoed. Festivali käigus saab lähemalt tutvuda hoovis tegutsevate ettevõtetega ja ühtlasi saada ülevaade sealsete hoonete ajaloost alkoholi- ja konservitehasena,” rääkis Matsin.

Festivali raames toimuval seminaril jagavad oma kogemusi erinevate isetegemise ja paranduskogukondade esindajad, kes avavad lähemalt oma tegevuse eesmärke. Nii saab tutvuda Meeste koja (Men’s Shed) üleilmse liikumisega, Tartu Paranduskeldri ja Tallinna kogukonnakeskuse tegevusega.  

Koostöös Viljandi kogukonnakinoga toimuvad festivalile eelneval nädalal Forum Cinemas Centrumi kinos temaatilised filmiõhtud. 

Festivali ajal on lisaks parandamisele võimalik oma asjadele ka uued omanikud leida. Selleks on Koidu tänaval ja lastepargis avatud suur kirbuturg.

Festivalipäeva lõpus kell 15 toimub Silver Sepa kontsert, kus artist kasutab temaatiliselt pillidena vanu esemeid, millele on antud uus loominguline elu muusikariistana.  

Parandusfestival on osa UNESCO loovlinnade võrgustikku kuuluva Pärandilinn Viljandi programmist ja Viljandi linna 739. sünnipäeva tähistamisest. Sündmust toetavad Keskkonna Investeeringute Keskus, Eesti Kultuurkapital ja Viljandi linn.

 Sündmus Facebookis

 Sündmuse koduleht

pärand

Viljandi pärandusfestival 2024

koma

8. märtsil antakse Ugala teatris üle prof Kalju Komissarovi nimelised stipendiumid

EV106 mõtisklus: Tõnu Runnel

TÜ Viljandi kultuuriakadeemial on kombeks tähistada igal aastal Eesti Vabariigi aastapäeva aktus-mõtisklusega. Juubeliaastale pühendatud mõtiskluse peab eesti disainer ja ettevõtja Tõnu Runnel kultuuriakadeemia mustas saalis neljapäeval, 22. veebruaril algusega kell 12.00.