Selgusid Eesti teatri auhindade nominendid

Eesti Kultuurkapital ja Eesti Teatriliit kuulutasid välja 2021. aasta Eesti teatri auhindade nominendid loomingu või pikaajalise silmapaistva töö eest. Nomineeritute hulgas on mitmed TÜ Viljandi kultuuriakadeemia etenduskunstide õppekava vilistlased ja töötajad.

Lavastajaauhind
Renate Keerd (tantsukunsti 2002. aasta vilistlane) – „ÜLT“ (Eesti Noorsooteater) ja „Lood“ (Tartu Uus Teater)

Kunstnikuauhind
Kairi Mändla (lavastuskorralduse 2003. aasta vilistlane) ja Aet Ader – kujundus lavastusele „Mäletan / Ei mäleta“ (Kanuti Gildi SAAL)

Meespeaosatäitja auhind
Priit Loog (teatrikunsti 2007. aasta vilistlane) – Raimond Uusküla lavastuses „Serafima + Bogdan“ (Tartu Uus Teater)
Agur Seim (teatrikunsti 2003. aasta vilistlane) – Paul lavastuses „Petserimaa igatsus“ (Taarka Pärimusteater)
Juhan Ulfsak (teatrikunsti vilistlane 1995) – Hendrik Höfgen lavastuses „Mefisto“ (Eesti Draamateater)

Naispeaosatäitja auhind
Triin Lepik (teatrikunsti 2007. aasta vilistlane) – Juula lavastuses „Põrgupõhja uus Wanapagan“ (Endla Teater)

Eriauhind
Priit Põldma, Ringo Ramul (teatrikunsti 2017. aasta vilistlased) ja lavastusmeeskond – ühe ajalooetapi põnev dramaturgiline töötlus ning säravalt hoogne ansamblimäng lavastuses „Haige mäger“ (Kinoteater ja Tartu Uus Teater)
Taago Tubin (teatrikunsti1994. aasta vilistlane), Tarmo Tagamets (teatrikunsti 2001. aasta vilistlane) ja lavastusmeeskond – stiilipuhas võrukeelne vaade draamaklassikale lavastuses „Godot’d uutõn“ (Müüdud Naer)

Tantsuauhind
Renate Keerd (tantsukunsti 2002. aasta vilistlane) – lavastus „ÜLT“ (Eesti Noorsooteater)
Johhanna Anett Toomel (tantsukunsti 2020. aasta vilistlane) – lavastus „Fish Out of Water“ (Lemoot kompanii)

Etenduskunsti auhind
Karolin Poska (tantsukunsti 2015. aasta vilistlane) – „Untitled“: intiimsuse ja distantsi ühtesulatamine teatri mõtestamisel pandeemia tingimustes (Eesti Kunstiakadeemia)
Jan Teevet, Oliver Issak, Harri Ausmaa, Kirill Havanski, Maria Paiste (teatrikunsti 2021. aasta vilistlane), Johannes Richard Sepping, Kenn-Eerik Kannike ja Margaret Tilk – „Paide 3000“: kogukondlike mänguväljade väsimatu otsing ja leidmine (Paide Teater) 

Lavastust ettevalmistava töötaja auhind
Indrek Apinis (teatrikunsti 2005. aasta vilistlane) – Rakvere teatri etendusteenistuse juht, kellest on kujunenud tänu mitmekülgsele teatripagasile kõigi ja kõigega arvestav, nutikas ja kindlameelne partner ka lavastuste ettevalmistamisel alates tehnilise poole juhtimisest kuni lavale haruldaste trikkide loomiseni.

Haldus- ja administratiivtöötaja auhind
Helen Solovjev (tantsukunsti 2007. aasta vilistlane) – Rakvere teatri projektijuht, kes on korraldanud teatris kõike, mis jääb tavapärasest etendustegevusest kõrvale, alates hooajaüritustest kuni teatri sarjadeni, ning tema tegevust on kandnud entusiasm, head ideed ja lai silmaring.

Reet Neimari nimeline kriitikaauhind
Kai Valtna (TÜ VKA tantsuteooria õpetaja) – artiklid „Naba kaitseks ehk Sotsiaalsusest tantsukunstis“ (Tantsukuukiri 2021, nr 108) ja „Uitama läinud kehade võlu“ (Sirp 9. VII 2021)

Salme Reegi nimeline lasteteatri auhind
Kaili Viidas (teatrikunsti 2007. aasta vilistlane) – mänguline ja atmosfääritundlik lavastaja- ja kunstnikutöö väikelastelavastuses „Üks rohutirts läks kõndima“ (Endla teater)

 

Eesti teatri auhindu annavad välja Eesti Kultuurkapitali näitekunsti sihtkapital ja Eesti Teatriliit. Laureaadid kuulutatakse välja rahvusvahelisel teatripäeval, 27. märtsil Vene teatris.

Allikas: Eesti Kultuurkapital

 

kalju

Prof Kalju Komissarovi nimelised stipendiumid pälvisid Lysette Tint ja Lisette-Marie Viilup

Lillekimp

Selgunud on Tartu Ülikooli aastaauhindade saajad

Eetikakeskuse väärtusmäng pälvis tunnustuse "Aasta uustulnuk 2023"

Valdkonna parimad ettevõtmised ja töötajad pälvisid aastaauhinnad